Sociokulturellt perspektiv
till sidans innehållDen sociala psykologin tittar på individen i gruppen, fenomen inom gruppen och interaktioner mellan grupper. Men ett tydligt fokus ligger alltid på att förklara tankar, känslor och beteenden i relation till den sociala påverkan individen utsätts för.
Allt vi lär oss, lär vi oss i sociala sammanhang. Alltså det du lär dig gällande vem du är och hur du ska agera i en situation lär du dig i en interaktion med andra människor. Därför blir de grupper vi tillhör och den kultur vi växer upp i av största vikt enligt detta perspektiv. De kulturella minnen som nedärvs i generationer och det språk som du växer upp med blir väldigt aktuellt i detta perspektiv eftersom att man menar att språket och symboler du vant dig med på ett sätt vuxit ihop med tanken under din uppväxttid.
Viktigt att påpeka är även gruppen är en del av oss men vi får inte heller glömma att vi är en del av gruppen. Det betyder att gruppen påverkar oss men att även vi påverkar gruppen.
Fördelar med perspektivet
De flesta psykologiska teorier handlar om människan som individ. Det sociokulturella perspektivet menar att människor aldrig är bara individer utan de är individer i grupper och sociala sammanhang. Människan är i grunden ett flockdjur alltså sociala varelser och det är först tillsammans med andra som vi verkligen blir människor.
Människor är sällan ensamma de är en del av ett samhälle och om vi vill veta hur de enskilda individerna fungerar måste vi därför titta på hela strukturen och inte bara på delar av den. Att studera enskilda människor i ett samhälle vore som att studera en vattendroppe och sedan tro att man vet hur havet beter sig.
Nackdelar med perspektivet
Även om vi alla är delar av ett socialt samanhang så har vi alla egna erfarenheter. Då vi agerar så gör vi det med utgångspunkt ifrån de egna kunskaperna.
Hur omgivningen faktiskt vill att vi ska agera är inte heller lika viktigt som hur vi tror att omgivningen vill att vi ska agera. Det viktigaste att titta på är alltså individens enskilda upplevelser inte gruppens reella dynamik.
Människor är inte bara delar av en grupp de är unika individer. Vi fungerar inte alla på samma sätt det finns alltid någon som sticker ut ifrån massan, det finns alltid individer som skiljer ut sig ifrån gruppen. Förklaringarna som perspektivet ger oss blir alltså otillräckliga.